joi, 8 martie 2012

Biserica, locaş de închinare


Biserica, locaş de închinare

“Biserica este cerul pe pământ, în care locuieşte şi se preumblă Dumnezeu Care este în Cer...” (Sf. Gherman, Patr. Constantinopolului)

   În anul 313 Împăratul Constantin cel Mare a dat libertate creştinismului. Atunci creştinii au ieşit din catacombe, din munţi, din peşteri şi din păduri şi şi-au zidit locaşuri de rugăciune (biserici).

  1. Corabie/Arca-Noe(potop) (forma)=Biserica strabate marea vietii pentru a duce in Imparatia Cerurilor pe credinciosi.
  2. Cruce (forma)=Domnul Hristos Si-a intemeiat Biserica prin jertfa Sa pe cruce.
  3. Turla=”deget” ridicat catre cer-locasul este Casa Tatalui Ceresc.
  4. Crucea (turla)=iubirea sfanta a lui Hristos care a impacat cerul cu pamantul.
  5. Biserica/Sf.Altar/Rasarit=lumina adusa de Hristos in lume prin venirea Sa.
  6. Pronaosul (lumea dinaintea Intruparii Domnului-Vechiul Testament)=prima incapere/se savarsesc unele slujbe/ pastreaza cristelnita (vas botez).
  7. Naosul=stau credinciosii la slujbe/in mijlocul lui-policandru mare (=lumina divina ce se pogoara din cer peste credinciosi).
  8. Catapeteasma (iconostasul)=istoria mantuirii neamului omenesc.
  9. Sf. Altar (imparatia lui Dumnezeu/ Biserica triumfatoare)=cea mai importanta parte din Biserica. Se săvârşeşte Sf. Liturghie de preot în timpul căreia primim Sf. Împărtăşanie – Trupul şi Sângele Domnului Hristos.
  10.  Proscomidiarul (mormantul Domnului)=se află în Sf. Altar, în stânga, este locul in care sunt pregatite painea si vinul care vor fi sfintite de preot in timpul Sf. Liturghii si transformate de Duhul Sfant in Trupul si Sangele Domnului Hristos. La Proscomidiar  se află: Sf. Potir, Sf. Disc, Steluţa şi Linguriţa.
  11.   Sfânta Masă = obiectul cel mai sfânt din biserică. În timpul Sf. Liturghii, pâinea şi vinul puse pe Sf. Masă se prefac, la rugăciunea preotului şi a întregii biserici în Trupul şi Sângele Domnului;
  •   Sf. Antimis=bucata de panza dreptunghiulara pe care e pictata Icoana Asezarii in mormant a Mantuitorului. In partea de sus-particica din moastele unui sfant. Fara Sf. Antimis nu se poate savarsi Sf. Liturghie.
  •   Sf. Evanghelie=carte de slujba, cuprinde fragmente din Biblie (4 Evanghelii: Matei, Marcu, Luca, Ioan)-viata si invatatura Mantuitorului. La fiecare Sf. Liturghie se citeşte din această carte.
  •   Sf. Cruce=infatiseaza Rastignirea Domnului, aminteste de Jertfa Sa mantuitoare.
  •   Sf. Chivot=obiect in forma de bisericuta. Aici se pastreaza Sf. Impartasanie necesara pt copii/bolnavi/bătrâni.
  •   Sfesnicele (cu lumanari)=lumina lui Hristos care lumineaza tuturor. (1,2,3,7 brate).
  •   Crucea Rastignirii=cruce mare, din lemn, pe care e pictata Rastignirea Domnului. (Se scoate din Sf. Altar în Săptămâna Patimilor)
  •   Sf. Potir=Vasul din care se impartasesc credinciosii cu Trupul si Sangele Domnului.
  •   Sf. Disc=se pregatesc pe el darurile de paine pentru Sf. Liturghie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu