Acțiuni metodice / Activități școlare/extrașcolare
Cercuri metodice - Călărași, Lehliu, Oltenița
ACȚIUNE
METODICĂ - ZONA CĂLĂRAȘI (semestrul al II-lea)
Activitatea
demonstrativă a fost susținută de către PC Pr. Prof. Seimeanu Ionuț, la clasa a
IV-a, tema Învierea Domnului și
femeile mironosițe.
ACȚIUNE METODICĂ - ZONA OLTENIȚA (semestrul al II-lea)
La data de 12 mai 2022, la Școala Gimnazială Nr.1 Căscioarele, s-a desfășurat activitatea demonstrativă pe zona Oltenița, județul Călărași, sub coordonarea PC Pr. Prof. Spiroiu Mișu, Inspector de Specialitate și a dl. director de la școala gazdă, Prof. Zamfir Sorin.
Activitatea demonstrativă a fost susținută de către PC Pr. Prof. Ioniță Dănuț Dumitru, la clasa a VI-a, cu tema Înălțarea Domnului la cer. În cadrul lecției s-au amintit Eroii Neamului, cât de importantă este amintirea acestora, dar și comemorarea lor.
CERC METODIC LEHLIU Semestrul I (23.11.2021)
Pr. Prof. Anca Bogdan (Şcoala Gimnazială Nr.1 Sărulești Gară)”Sfȃnta Treime în Sfȃnta Liturghie şi în viaţa Bisericii” (clasa a VIII-a)
CERC METODIC OLTENIȚA Semestrul I (25.11.2021)Prof. Ozunu Mihaela (Şcoala Stancea)
”Profetul Moise” (clasa a V-a)
Prof. Ozunu Mihaela (Şcoala Stancea)
”Profetul Moise” (clasa a V-a)
Prof. Dumitru Maria Afrodita
Clasa a V-a Slujirea propriului popor - recapitulare
Ajutorul oferit celorlalți – predată lecția
Referat : CUNOAȘTEREA REALITĂȚILOR CONCRETE ALE
VIEȚII PRIN APLICAȚII PRACTICE LA ORA DE
RELIGIE (Referent: Pr. Prof. Arcadie-Alin Puișor)
- folosirea mijloacelor tehnice să nu fie în exces, doar ceea ce ne/le folosește;
- cunoașterea realităților concrete:
1. construirea relatiei cu elevii, raportarea la ei si nevoile lor;
2. “neacceptarea trend-ului” societății – responsabilizarea fiecăruia spre mântuire;
3. Biserica / Școala / Familia – trident complex spre / pentru mântuire prin prisma preotului / profesorului de religie.
Idei / gânduri meditație:
1. Nevoile reale ale elevilor cunoscute de profesorii de religie și implicarea acestora în ne/realizarea ...
2. Contextul în care trăiesc ei (singuri / ne/ fericiți)?
3. Pentru ce îi pregătește școala / viața?
4. Care este ierarhia valorilor lor (important / folositor / ajutor, etc. ). Diferențe între ce/cum fac în școala / viață?
5. Ce rol joacă personalitatea preotului / profesorului de religie în viața lui/ei? Aspecte pozitive / folositoare.
6. Metode și instrumente ce se pot folosi în implicarea activităților creștine.
Activitate metodică a profesorilor
de Religie - Călărași
SERBARE DE
CRACIUN - SCENETA
,,NASTEREA LUI IISUS”
În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Parohia Independenta din Protopopiatul Calarasi a organizat tradiţionala,,Serbare de Crăciun” sustinuta de copiii de la cateheza. De altfel, în desfăşurarea sa, spectacolul susţinut de copilaşii parohiei ne-a întărit convingerea că Sărbătoarea pe care o aşteptăm este una adevărată. Sceneta intitulată „Nasterea Lui Iisus“ ne-a ilustrat povestea celui Nou Nascut.In timpul scenetei s-au cantat si colinde pregatite de micutii parohiei fiind coordonati de doamna preoteasa Gheorghe Mariana. La final acestia au primit pachete cu dulciuri,dar care nu au mai fost aduse de Moş Craciun, ci de îngerii Domnului. (a consemnat pr. Marcian Gheorghe)
PROIECT DE VOLUNTARIAT : ,,DĂRUIND, DEVII MAI BUN!”
Elevii claselor a-I si a II-a de la Școala Gimnazială ,,George Vâlsan” Independența coordonati de pr. Marcian Gheorghe, impreuna cu invatatoarele VASILE GABRIELA, COMAN NELLA, PETCU MARIOARA, RADU IRINA, , DIRECTOR VASILE AURELIA au implementat proiectul : ,,DĂRUIND, DEVII MAI BUN!” in postul NASTERII DOMNULUI.
Elevii cu ajutorul părinților și a cadrelor didactice, au strâns bani și au cumpărat produse pentru familiile defavorizate din comuna Independența.
Obiectivele proiectului:
·dezvoltarea relațiilor de colaborare între școală-familie-comunitate.
Proiectul pornește de la necesitatea sensibilizării copiilor, a trezirii atitudinii pozitive față de semenii lor aflați în dificultate, din cauza unor lipsuri materiale.
Încă de la această vârstă fragedă, copiii trebuie scoși din cadrul rigid al clasei și puși în diverse situații de viață, implicându-i activ în viața comunității din care fac parte. În acest fel, copiii se vor simți utili dezvoltându-li-se încrederea și stima de sine.
,,Dorim ca gestul nostru să aducă un zâmbet mare și pe fețele lor, care rareori zâmbesc” spune pr. prof. Gheorghe Marcian.
Astfel, s-a împlinit și misiunea proiectului: familiile devaforizate din localitatea Independența au primit alimente pentru masa de Crăciun, simțind, în mod practic, bucuria Nașterii Domnului. (a consemnat pr. Marcian Gheorghe)
SERBARE DE CRACIUN - SCENETA ,,NASTEREA LUI IISUS”
Cerc pedagogic religie, semestrul I, centrul Lehliu/Calarasi, Scoala Gimnaziala "Tudor Vladimirescu"
Înălţarea la cer a Domnului, Ziua Eroilor şi Ispasul in Parohia Independenta
Elevii Scolii Gimnaziale ,,George Valsan” coordonati de doamnele preotese profesoare de religie Gheorghe Mariana, Rusu Petronela si doamna profesoara de muzica Piperea Maria au organizat un program artistic cu cantece patriotice, poezii si tropare bisericesti, depunand coroane si buchete de flori.
La data de 20.05.2014, s-a desfasurat cercul metodic la disciplina religie ortodoxa, fiind prezenti o parte dintre profesorii de religie, alaturi de p.c.preoti ce predau religie, sub atenta indrumare si cu binecuvantarea P.C. pr. prof. Arcadie Puisor, Inspector I.S.J. Calarasi si P.C.pr. Ilie Ramon Eugen, pr. Protopot Calarasi.
Au mai fost vizitate man. Viforata, man. Stelea, man. Nucet.
UNORA CA ACESTORA ESTE IMPARATIA CERURILOR”
Vineri 24 aprilie 2014 in
Biserica,, Sfantul Ioan Botezatorul” din Parohia Independenta Protopopiatul Calarasi 55 de copii ai Scolii Gimnaziale ,,George
Valsan”din localitate de la clasele pregatitoare si clasa I –a au venit
impreuna cu doamna profesoara de religie Gheorghe Mariana si doamnele
invatatoare sa-L primeasca pe Hristos in sufletele lor prin Taina Sfintei
Impartasanii.
A consemnat preot paroh Gheorghe Marcian

PROCESIUNE CU ICOANA FACATOARE DE MINUNI
Marti 22 aprilie
2014 Parohia Independenta din Protopopiatul Calarasi a participat cu un numar de 10 copii de la cateheza alaturi si de alti enoriasi la
procesiunea cu Icoana Facatoare de
Minuni a Maicii Domnului de la Sfanta Manastire Rasca,din Arhiepiscopia Sucevei
si Radautilor. Procesiunea a avut loc de la Catedrala Episcopala ,,Inaltarea
Domnului” din Slobozia spre Manastirea ,,Sfintii Voievozi”,unde a fost depusa
Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului intr-un baldachin alaturi de racla
cu sfintele moaste de la Manastirea din Slobozia.
A consemnat preot paroh
Gheorghe Marcian
SA NE BUCURAM DE INVIEREA DOMNULUI
Luni 21 aprilie 2014 in
Biserica ,,Sfantul Ioan Botezatorul “ din Independenta dupa savarsirea Sfintei Liturghii copiii de la cateheza au
sustinut sceneta religioasa,,Sa ne bucuram de Invierea Domnului “,coordonati de
doamna profesoara de religie Gheorghe Mariana. De Pasti nu suntem chemati de Biserica sa ne aducem
aminte de ceva ce nu mai este, ci sa participam la Invierea lui Hristos care
s-a petrecut si se petrece tainic si in zilele noastre. La sfarsit copiii au
primit pachete continand oua si cozonac
oferite de credinciosi.
A consemnat preot paroh Gheorghe Marcian


"Saptamana altfel" din Scoala Gimnaziala "Mircea Voda" in Biserica "Sfantul Nicolae"
"Daruind vei dobandi" si asa te vei mantui! Acesta este unul din indemnurile adresate de P.C. Pr. Mincu Adrian (sub binecuvantarea P.C. pr. paroh Sima Constantin) elevilor claselor a V-a, de la Scoala Gimnaziala "Mircea Voda", insotiti de dl.profesor, cu ocazia vizitei in sfantul lacas. Dupa o prezentare scurta a invataturilor de credinta crestina, parintele a raspuns cu rabdare si dragoste la intrebarile micilor crestini.
Este de mentionat faptul ca Scoala Gimnaziala "Mircea Voda" se afla sub binecuvantarea, ascultarea si indrumarea slujitorilor acestui minunat sfant lacas.
Obiceiul colorarii oualor s-a transmis crestinilor si este inca practicat mai ales la popoarele Europei si Asiei.
Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga Fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fata: „De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.
Culoarea rosie cu care le vopsesc crestinii la Pasti, reprezinta pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar si sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii.
Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula “Hristos a inviat”, la care se raspunde “Adevarat a inviat”.
Crestinii au obiceiul ca, in dimineata din duminica Pastelui, sa-si spele fata cu apa noua sau apa neinceputa in care pun un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul frumosi si sanatosi ca un ou rosu. Dupa consumarea oualelor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.
In traditia populara de la noi, oul rosu de Pasti ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor.
Incondeierea oualor
CERC CATEHETIC ÎN PROTOPOPIATUL CĂLĂRAŞI LA PAROHIA INDEPENDENŢA
La această întâlnire au participat 42 de copii din parohie ,cu vârste între 8 şi 17 ani dar şi următorii preoţi: pc.pr.protopop Ilie Ramon Eugen,pc. Nemţanu Ionuţ de la Parohia Sf.M.Mc. Anastasia, pc.Ţiţei Emil Ştefăniţă de la parohia Vişinii , pc.Staicu Silvestru de la Parohia Nicolae Bălcescu ,pc.Damian Alexandru de la Parohia Gălăţui, pc. Ionuţ Seimeanu de laParohia Mihai Viteazul,pc . Neagu Gabriel de la Parohia Vlad Ţepeş, pc. Barz Doru-Alin de la Parohia Potcoava, pc.Tudorache Paul de la Parohia Sfânta Paraschiva -Călăraşi ,pc. Noapteş Dănuţ de la Parohia Independenţa şi pc. paroh Gheorghe Marcian de la aceeaşi parohie, care a şi susţinut ora de cateheză.
1 DECEMBRIE - LA MULTI ANI ROMANIA !
PROCESIUNE CU SF. MOASTE ALE SF. MUCENITE FILOFTEIA
Vineri, 13.09.2013, orele 9.30, sub indrumarea pr. prof. Arcadie Puisor Inspector I.S.J. Călărași, vor avea loc consfătuirile profesorilor de religie din judetul Călărași, la Liceul Agricol.
La data de 30.05.2013, s-a desfasurat cercul metodic la disciplina religie ortodoxa, fiind prezenti o parte dintre profesorii de religie, alaturi de p.c.preoti ce predau religie, sub atenta indrumare si cu binecuvantarea P.C. pr. prof. Arcadie Puisor, Inspector I.S.J. Calarasi.
La man. Ratesti s-a adus multumire si slava, prin Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, oficiat de un sobor de preoti, alaturi de profesorii de religie, doamna profesoara Gheorghe Mariana, de la parohia Sf. Ioan Botezatorul, Independenta, Scoala Gimnaziala "George Valsan" prezentand referatul.
Pe-nserat, pelerinajul s-a incheiat, participantii ramanand in suflete cu amintirile vii si nepieritoare ale experientelor simtite/traite, harul Domnului linistind nelinistea unora si intarind credinta altora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu