duminică, 22 februarie 2015

Model de CERERE pentru înscriere la ora de religie

 Model de CERERE pentru înscriere la ora de religie 



    Ministerul Educației a emis actul administrativ privind cererea care trebuie depusă de părinții copiilor care doresc să urmeze disciplina religie pentru acest an școlar. 


    Opțiunea se face până pe 6 martie, iar modelul de cerere se găsește la secretariatele școlilor (sau mai jos). Această situație este tranzitorie până la modificarea Legii educației, cerută de decizia CCR.


Actul emis de ministerul Educației privind formularul tipizat de înscriere la ora de religie .



Data limită pentru opțiune este 6 martie.



SCURT GHID DE CITIRE A DECIZIEI CURȚII CONSTITUȚIONALE NR. 669/2014 PRIVIND ORA DE RELIGIE ÎN ȘCOLILE PUBLICE

  • nu s-a modificat statutul orei de Religie, ci doar modalitatea de înscriere la oră;
  • Religia, ca parte a trunchiului comun și predată confesional, este garantată de art. 32 alin. (7) din Constituția României => Religia nu poate fi o materie opțională;
  • ministerul Educației are obligatia să organizeze ora și să asigure resursa umană calificată.

Asociația Părinți pentru Ora de Religie
Strada Sf. Ecaterina, nr. 2, sector 4, București
www.oradereligie.ro
contact@oradereligie.ro

CUM POATE SPRIJINI UN PĂRINTE ORA DE RELIGIE?

1. Creează un grup de sprijin la nivelul şcolii.
2. Ia legătura cu reprezentanţii părinţilor pe clasa şi în Consiliul de administraţie al şcolii (inclusiv cu liderul de sindicat, reprezentantul primarului/consiliului local etc.);
3. Se implică în asociaţia de părinţi pe şcoală;
4. Comunică cu ceilalţi părinţi din clasa şi din şcoală pe listele de discuţii, în întâlnirile publice, pe facebook-ul şcolii, la şedinţele cu părinţii;
5. Ia legătura cu profesorul de religie şi analizează problemele specifice clasei, inclusiv aspectele pe care părinţii i le reproşează;
6. Împreuna cu ceilalţi părinţi din grupul de sprijin solicită întâlnire la conducerea şcolii pentru a îndepărta eventuale bariere artificiale;
7. Ţine legătura cu preoţii din parohie (cu aplicare corespunzătoare la celelalte culte).

IMPLICAȚI-VĂ ȘI NU AȘTEPTAȚI SĂ O FACĂ ALTCINEVA ÎN LOCUL VOSTRU.

DREPTURILE PĂRINȚILOR ÎN ASIGURAREA EDUCAȚIEI COPIILOR MINORI A CĂROR RĂSPUNDERE LE REVINE

• Constituția României

Art. 29 (6) Părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine.

 Declarația Universală a Drepturilor Omului
Art. 26 (3) Părinții au dreptul de prioritate în alegerea felului de învățământ pentru copiii lor minori.

• Convenția Internațională cu Privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale
Art. 13 (3) Statele părți la prezenta Convenție se angajează să respecte libertatea părinților și, atunci când este cazul, a tutorilor legali, de a alege pentru copiii lor instituții de învățământ, altele decât cele ale autorităților publice, dar conforme cu normele minimale pe care le poate prescrie sau aproba statul în materie de educație și de a asigura educația religioasă și morală a copiilor lor în conformitate cu propriile lor convingeri.

 Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene
Art. 14 (3) Libertatea de a înfiinţa instituţii de învăţământ cu respectarea principiilor democratice, precum şi dreptul părinţilor de a asigura educarea şi instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice şi pedagogice, sunt respectate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestora.

• Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului
Art. 5 Statele părţi vor respecta responsabilităţile, drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor naturali ai copilului sau, după caz şi conform tradiţiei locale, membrilor familiei lărgite sau comunităţii, tutorilor sau altor persoane care au, prin lege, copii în îngrijire, de a asigura, de o manieră corespunzătoare capacităţilor în continuă dezvoltare ale copilului, îndrumarea şi orientarea necesare în exercitarea de către copil a drepturilor recunoscute în prezenta convenţie.
Art. 14 (2) Statele părţi vor respecta drepturile şi obligaţiile părinţilor sau, după caz, ale reprezentanţilor legali ai copilului de a-l îndruma în exercitarea dreptului sus-menţionat, de o manieră care să corespundă capacităţilor în formare ale acestuia.

• Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale
Art. 2 Nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, în exercitarea funcţiilor pe care şi le va asuma în domeniul educaţiei şi învăţământului, va respecta dreptul părinţilor de a asigura această educaţie şi acest învăţământ conform convingerilor lor religioase şi filozofice.

• Convenţia UNESCO privind lupta împotriva discriminării în domeniul învăţământului
Art. 5 (1) Statele participante la prezenta Convenţie convin: b) că este necesar să se respecte libertatea părinţilor şi, dacă este cazul, a tutorilor legali:
1. de a alege pentru copiii lor instituţii de învăţământ altele decât cele ale statului, dar corespunzătoare normelor minime care pot fi prescrise sau aprobate de către autorităţile competente;
2. de a asigura, conform modalităţilor de aplicare proprii legislaţiei fiecărui stat, educaţia religioasă şi morală a copiilor în conformitate cu propriile lor convingeri; de asemenea, nici o persoană sau nici un grup nu trebuie să fie constrânse să primească o instrucţie religioasă incompatibilă cu convingerile lor.

Selecție realizată de departamentul juridic - Asociația PRO VITA, filiala București (www.provitabucuresti.ro).

Asociația Părinți pentru Ora de Religie
Strada Sf. Ecaterina, nr. 2, sector 4, București
www.oradereligie.ro
contact@oradereligie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu