marți, 9 decembrie 2014

Patriarhul Daniel CERE Senatului RESPINGEREA inițiativei legislative de ÎNLOCUIRE a orei de religie

Patriarhul Daniel CERE Senatului RESPINGEREA inițiativei legislative de ÎNLOCUIRE a orei de religie

Sursa: http://activenews.ro/patriarhul-daniel-cere-senatului-respingerea-initiativei-legislative-de-inlocuire-orei-de-religie_1875890.html

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a trimis o scrisoare Senatului în care solicită Senatului respingerea inițiativei legislative a deputatului Remus Cernea de înlocuire a orei de „Religie” cu „Etică și cultură civică”, adoptată tacit de Camera Deputaților în luna noiembrie a acestui an, informează Agerpres.

Biroul permanent al Senatului a decis luni să trimită solicitarea patriarhului BOR către Comisia de învățământ a acestei Camere.

„Inițiativa unui domn deputat (Remus Cernea — n.r.) solicită scoaterea din programă a obligativității orelor de religie. Am primit din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o solicitare ca să se respingă, cu argumente din partea Patriarhiei. Solicitarea a fost trimisă către Comisia de învățământ. Acest proiect de lege a obținut un vot negativ, în totalitate, în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, dar a fost adoptată tacit”, a declarat vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, luni, la finalul ședinței Biroului Permanent.

Potrivit solicitării patriarhului BOR, propunerea aparține lui Remus Cernea „cunoscut pentru atitudinea adversă față de religie, precum și pentru acțiunile sale împotriva valorilor tradiționale și a prezenței religiei în spațiul public”.

„Această propunere vizează scoaterea disciplinei Religie din trunchiul comun și descurajarea participării elevilor la orele de Religie, contrar prevederilor constituționale și legale în vigoare. (…) Religia este disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Potrivit legislației în vigoare, este obligatorie prezența Religiei printre celelalte discipline din schema orară, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie”, se arată în solicitarea patriarhului Daniel.

Conform site-ului cdep.ro, propunerea legislativă pentru modificarea art.18 din Legea Educației Naționale nr.1/2011, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților pe 19 noiembrie 2014, dată când a și fost înaintată Senatului.

Potrivit formei aprobate de Cameră, planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional„includ ‘Etica și cultura civică’ drept disciplină școlară, parte a trunchiului comun”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu