duminică, 1 decembrie 2013

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul ar putea sa redevina moschee




Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul ar putea sa redevina moschee
Sursa: http://www.incont.ro/lumea-in-contul-tau/catedrala-sfanta-sofia-din-istanbul-ar-putea-sa-redevina-moschee.html
   Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, un simbol al crestinatatii si al ortodoxiei, ar putea sa redevina moschee, informeaza site-ul publicatiei franceze Le Nouvel Observateur.

De peste 15 secole, bazilica Sfanta Sofia nu a fost scutita de furtuni de tot felul.    
    Cu toate acestea, de la inaltimea celor 55 de metri ai sai, Sfanta Sofia, cel mai vizitat monument din Istanbul, a reusit sa treaca peste razboaie, sa reziste la seisme si sa supravietuiasca multor polemici.
     Sfanta Sofia se afla acum, din nou, in centrul unei dezbateri: intr-o perioada in care guvernul turc este acuzat ca doreste sa "islamizeze" tara, vicepremierul turc Bülent Arinç a generat un nou val de controverse, dupa ce a declarat ca doreste ca aceasta fosta biserica ortodoxa, transformata in muzeu in 1934, sa redevina moschee, asa cum a fost pe vremea Imperiului Otoman.
   Asumandu-si rolul de aparator al mostenirii ortodoxe si bizantine, Grecia a luat imediat pozitie, condamnand aceste declaratii care "ranesc sentimentele religioase ale milioanelor de crestini".
    Opera arhitecturala majora, construita in secolul al VI-lea e.n., biserica in care erau incoronati imparatii bizantini a fost transformata in moschee in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului in mainile otomanilor. In timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal, Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu si este vizitata in fiecare an de multe milioane de turisti.
    Doua biserici din Turcia au fost transformate recent in moschei. La Istanbul, o manastire in ruine, datand din secolul al V-lea e.n., va fi transformata si ea in moschee, in 2014.
    In Turcia, exista deja 83.000 de moschei, cu 7% mai multe decat in momentul venirii la putere a premierului Erdogan, in urma cu 11 ani. Doar in Istanbul exista deja peste 3.000 de moschei. (si mai discutam cate biserici exista in Romania . . .)


Situaţia lăcaşurilor de cult în ianuarie 2013. Sursa: Secretariatul de Stat pentru Culte
 

Număr lăcaşuri / Procent din total / Cult religios
Sursa: http://www.gandul.info/stiri/dupa-revolutie-s-au-construit-cinci-biserici-pentru-fiecare-scoala-noua-de-ce-romanii-doneaza-pentru-lacase-de-cult-si-n-o-fac-pentru-scoli-exclusiv-10754452

  • 12.968 - 70,22% - ortodox
  • 1.275 - 6,92% - baptist
  • 1.136 - 6% - romano-catolic
  • 965 - 5,27% -  reformat
  • 775 - 4,25% - adventist de ziua a 7-a
  • 504 - 2,75% - evanghelic
  • 271 - 1,45% - greco-catolic
  • 168 - 0,92% - ortodox de rit vechi
  • 141 - 0,76% - unitarian
  • 93 - 0,5% -  mozaic
  • 79 - 0,43% - musulman
  • 72 - 0,4% - Martorii lui Iehova
  • 7 -  0,03% - armeano-gregorian

Cea mai vestită mănăstire a Constantinopolului va deveni moschee
Sursa: http://www.doxologia.ro/ortodoxia-lume/cea-mai-vestita-manastire-constantinopolului-va-deveni-moschee
 
   Mănăstirea Studion din Constantinopol, actualul Istanbul, Turcia, cea mai mare mănăstire bizantină din capitala Imperiului creştin va fi restaurată şi anul viitor va fi transformată în moschee. Ea este cunoscută şi ca monumentul Imrahor şi se va numi Moscheea Imrahor Ilyas Bey.
   Mănăstirea are o valoare inestimabilă în întreaga lume creştină, aici fiind leagănul teologiei constantinopolitane, aici vieţuind Sf. Teodor Studitul şi mulţi alţi sfinţi teologi şi monahi bizantini, şi aici fiind centrul studiului liturgic bizantin.

   Soarta bisericii urmează alte basilici bizantine ca Sfânta Sofia din Trapezunt şi Sfânta Sofia din Iznik (Niceea) care au fost transformate în moschee de regimul turc care are nuanţe radicale islamice. Ea vine în contextul unei dezbateri pentru transformarea celei mai vestite catedrale a creştinătăţii, Sfânta Sofia din Constantinopol, în moschee, susţinută deschis de guvernul turc şi afirmată spre perplexitatea occidentului de vice-prim-ministrul turc Bülent Arınç.
   Mănăstirea își are originea în secolul al V-lea şi a fost pentru 1000 de ani sediul intelighenţiei teologice a Bizanţului şi vatră monahală în care mari sfinţi ai creştinătăţii au vieţuit în cântare şi rugăciune. Basilica a fost transformată în moschee de Sultanul otoman Bayazid al II-lea. Suferind incendii masive în secolele 18 şi 19, mănăstirea a fost distrusă în mare parte, iar în 1946, conform deciziei cabinetului ministerial turc a fost transformată în muzeu.
 

Mai multe despre manastirea Studion la:  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu