marți, 30 octombrie 2012

Halloween





Halloween

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/editoriale/halloween-126893.html


Halloween este sarbatorit in fiecare an pe 31 octombrie. Noaptea de la sfarsitul lunii octombrie este considerat a fi momentul in care spiritele mortilor vin spre lumea celor vii. Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri: purtau masti, faceau zgomot, aprindeau focuri etc, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuti la cele vesnice.

Cum s-a ajuns la Halloween?
Biserica Ortodoxa sarbatoreste ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii. Acelasi lucru l-a facut si Biserica Romano Catolica pana in secolul al VIII-lea, cand papa Grigorie al III-lea a mutat sarbatoarea Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Seara de dinaintea Tuturor Sfintilor a devenit, "all hallows eve" - Halloween. Cei adormiti au ajuns sa nasca in cei vii fie teama, fie ridiculizare - creand personaje de carnaval.
Sa nu uitam ca in credinta populara a romanilor, mai avem parte de o noapte de spaima, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi.

Halloween-ul inlocuieste dragostea si rugaciunile pentru cei adormiti!
Este dureros modul in care ajunge sa reactioneze omul in fata acestei zile. Nu participa la biserica in ziua pomenirii celor adormiti, dar este nelipsit de la petrecerile de Halloween. Evita sa rosteasca o rugaciune pentru cei trecuti la cele vesnice, dar depune tot efortul in a-si decora casa si a se imbraca dupa cum o cer obiceiurile necrestine din aceasta zi.
Este adevarat ca Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Dar ea nu vorbeste despre cei trecuti dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta, ca avand rolul de a ne face rau. Iar pomenirea acestora nu se face o singura data pe an si nu din frica, ci din dragoste fata de ei.
Amintim ca in ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet - partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Precizam ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc. Ei nu devin pentru crestini surse de inspiratie pentru o costumatie care sa poarte de cele mai multe ori amprenta fantomaticului.
Decat sa alergam sa ne imbracam intreaga familie in fantome si vampiri, mai bine sa invatam ca scopul vietii noastre este dobandirea asemanarii cu Hristos. Retineti ca invierea nu este optionala. Sa ne intareasca Dumnezeu sa nu savarsim cele rele, caci scris este "si vor iesi cei ce au facut cele rele, spre invierea osandirii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu