luni, 9 decembrie 2024

Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei

Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei 


Sursa: https://ro.orthodoxwiki.org/Nicolae_al_Mirelor

Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Venerat pe scară largă, nu numai în Biserica Ortodoxă, ci și în majoritatea confesiunilor creștine, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor. Sfântul Nicolae este sfânt ocrotitor al mai multor țări (cele mai notabile fiind Grecia și Rusia) și orașe, dar și al celor ce practică diferite meserii, ca de exemplu marinarii. Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii și praznic principal), precum și la 9 mai (mutarea moaștelor sale) și pe 29 iulie (data nașterii sale).


Cuprins 
1Viața
2Minunile
3Imnografie
4Iconografie
5Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae5.1Onomastică
6Sfântul Nicolae - Moș Crăciun
7Note
8Surse
9A se vedea și
10Legături externe



Pomenirea celui între sfinți Părintele nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni


Acest glorios sfânt, prăznuit și astăzi de popoarele din întreaga lume, a fost unicul fiu al unor oameni de rang înalt și foarte bogați din cetatea Patarelor Lichiei, pe numele lor Theofan și Nonna. Fiind acesta singurul copil dăruit lor de Domnul, părinții au întors înzecit lui Dumnezeu bogatul lor dar, închinându-l pe fiul lor slujirii Lui celei sfinte.

Sfântul Nicolae a învățat viața cea duhovnicească de la unchiul lui, Nicolae, Episcopul Patarelor, și a fost de acesta tuns întru îngerescul chip la Mânăstirea Noului Sion de unchi întemeiată.

După moartea părinților, Sfântul Nicolae a împărțit toată colosala avere moștenită săracilor, nepăstrând pentru sine absolut nimic. Preot fiind în Patara, el s-a făcut tuturor vestit și fără să vrea prin a sa milostenie de pomină, pe care o făcea ascunzând cu grijă fapta cea bună, după cuvântul Domnului: Să nu știe stânga ta ce face dreapta ta (Matei 6:3). închinându-se apoi pe sine cu totul singurătății și tăcerii, gândind să petreacă întru acestea până la moarte, a auzit la o vreme un glas din cer care i-a zis: Nicolae, în mijlocul poporului să-ți săvârșești nevoința ta, dacă voiești să fii încununat de Mine. îndată după această vestire, și prin a Domnului minunată purtare de grijă, Sfântul Nicolae a fost înălțat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei. Milostiv, înțelept și neînfricat, Sfântul Nicolae a fost păstorul cel bun al turmei sale.

În vremea prigoanelor contra creștinilor declanșate de Dioclețian și de Maximian, Sfântul a fost aruncat în temniță, dar chiar și de acolo instruia și învăța zi și noapte poporul întru Legea lui Dumnezeu.

Sfântul Nicolae a fost unul dintre Sfinții Părinți de la Sinodul întâi a toată lumea de la Niceea, din anul 325, unde, din râvna arzătoare pentru adevărul dogmelor credinței, a mers în mijloc și l-a lovit întru Numele Domnului cu a lui sfințită mână peste necurata lui față pe ereticul Arie cel cu nume urât. Pentru aceasta el a fost scos din Sinod și din scaunul său Episcopal pentru o vreme, până când însuși Domnul și Preacurata Lui Maică de Dumnezeu Născătoarea S-au arătat mai multor ierarhi de frunte, descoperindu-le acelora că din poruncă de sus s-a făcut minunată lovirea aceea.

Apărător înflăcărat al adevărului lui Dumnezeu, Marele Sfânt Nicolae a fost pururea neînfricat întru apărarea dreptății printre oameni, în două rânduri el a mântuit de la condamnare nedreaptă la moarte trei bărbați.

Milostiv,credincios și iubitor de dreptate, el a umblat prin mijlocul poporului ca un înger al lui Dumnezeu.
- El a fost socotit sfânt de popor chiar din timpul vieții lui, și chiar din timpul vieții lui oamenii chemau cu credință numele lui întru necazuri și se mântuiau.
- El venea și în vis și aievea înaintea celor care chemau cu credință numele lui, și îi ajuta ușor și grabnic, fie că aceia se aflau aproape sau foarte departe.

Fața lui strălucea ca fața lui Moise, simpla lui prezență mângâia și curăța poporul, umplându-le sufletele de pace, bucurie și bună voire.

La bătrânețele lui Sfântul s-a îmbolnăvit pentru puțină vreme și, după o viață preaplină de nevoințe aspre și pline de roadă, s-a strămutat la Domnul spre a se bucura pururea de odihna vederii Feței Lui, și spre a ajuta pe mai departe, de acolo, pe credincioșii de pe pământ cu aceleași și mai bogate neîncetate faceri de bine, spre a Domnului slavă.

Sfântul Mare Dascăl al lumii și Ierarh Nicolae Episcopul Mirelor Lichiei s-a strămutat la veșnica viață în șase zile ale lunii decembrie, din anul 343 după Hristos.




Cugetare: 
În icoanele care îl închipuie pe Sfântul Nicolae este reprezentat și Mântuitorul Hristos cu Sfânta Evanghelie în mâini, stând de o parte a lui, iar de cealaltă parte Maica Domnului ținând în mâini un omofor arhieresc.

Reprezentarea aceasta are o îndoită semnificație istorică:
- mai întâi este semnificată chemarea Sfântului Nicolae la treapta arhierească,
- iar în al doilea rând este semnificată exonerarea lui de pedeapsa caterisirii care ar fi trebuit să urmeze după confruntarea cu necuratul Arie.

Sfântul Melodie Patriarhul Constantinopolului zice: „A văzut într-o noapte Sfântul Nicolae pre Domnul în slavă, stând lângă el și întinzându-i cartea Evangheliei, legată în aur și în mărgăritare de preț. Iar de cealaltă parte a văzut pre Maica lui Dumnezeu, care i-a așezat pe ai săi umeri pallium-ul arhieresc. "

La scurtă vreme după această vedenie, Sfântul Ioan Arhiepiscopul Mirelor a murit iar Sfântul Nicolae a fost ridicat Arhiepiscop al acelei cetăți. Aceasta a fost o minune.

A doua minune s-a întâmplat la vremea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, când, văzând îndărătnicia diavolească și reaua credință cu care Arie refuza și răstălmăcea cuvintele Sfinților Părinți care voiau să îl oprească prin dezbatere rațională pe acesta de la a mai huli Numele Domnului și al Preacuratei Sale Maici, Sfântul Nicolae a pășit și l-a lovit cu putere pe eretic peste diavoleasca lui față.

Sfinții Părinți, după canoane, l-au scos pe Sfântul Nicolae din Sinod și au ridicat de la el însemenele rangului lui arhieresc, în chiar aceeași noapte, mai mulți Sfinți Părinți de frunte ai Sinodului au avut cu toții, separat, una și aceeași vedenie minunată și lor înfricoșată: anume L-au văzut pre Domnul stând de o parte a Sfântului Nicolae, și întinzându-i cu mâinile Sfânta Evanghelie, iar pe a Sa Preacurată Maică de Dumnezeu Născătoarea stând de cealaltă parte a lui și așezând pe ai Sfântului umeri pallium-ul arhieresc, investindu-l iar cu toate însemnele rangului de Arhiepiscop. Văzând aceasta cu înspăimântare acei Sfinți Sfințiți Părinți, au grăbit și au întors cu umilință Sfântului Nicolae ceea ce ridicaseră de la el. Ei l-au înconjurat cu respectul adânc al smereniei și evlaviei care se cuvine unui ales al lui Dumnezeu, și au arătat că lovirea lui Arie nu a fost gestul mâniei trupești și neînfrânate, ci dimpotrivă, acela al râvnei de foc pentru adevărul lui Dumnezeu.


Rugăciune pentru buna rânduire în viață a copiilor, către Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, Făcătorul de minuni

Bunule păstor și de Dumnezeu înțelepțite învățător, Ierarhe al lui Hristos Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoșii (numele), care ne rugăm ție și chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioșii, care din toate părțile suntem vânați, de tot binele suntem lipsiți și cu mintea suntem întunecați din pricina puținătății de suflet: grăbește, bineplăcutule al lui Dumnezeu, și nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmașii noștri și să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul și Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupești; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru și în viața de acum, și în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre și după necurăția inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa. Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm și, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăvește-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră și potolește valurile patimilor și nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca, pentru sfintele tale rugăciuni, să nu ne cuprindă pe noi necazul și să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor și în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viață pașnică și iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire și mare milă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca, prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.


De ce Sfântul Nicolae este prăznuit la mijlocul postului Nașterii Domnului?
Dumnezeu să ne ajute de aceste sărbători care încep cu stâlpii ortodoxiei, pentru că te înfioră când te gândeşti la Sf. Sava, Sf. Nicolae, Sf. Ioan Damaschin.
Parcă îi simţim în zilele acestea cum ne ajută de dincolo. Pe ei şi pe noii mucenici să îi slăvim în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi să îi purtăm în inimile noastre.
Ca să Se nască Hristos în inima poporul român, trebuie o întoarcere a lui. O întoarcere către Hristos! Să ne propunem să punem început bun. Să înnoim ceva în viaţa noastră spirituală.
Dumnezeu nu vrea multe fapte, ci ca fiecare să aibă înăuntru o schimbare, să mai renunţe la patimile pe care le are: la fumat, la beţiile care ne-au otrăvit familiile şi neamul.
(Extras din cartea: „Ne vorbește Părintele Justin”, vol. I)





Materiale didactice

Fișe de lucru la religie
Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?board=46.0

Lecții electronice
Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?board=66.0

Proiecte didactice_ciclul primar 

Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?board=63.0

Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?board=95.0

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=7tl6WZjbVFE 

Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?topic=244.msg589#msg589

Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?topic=93.msg728#msg728

Sursa: https://www.religieortodoxa.ro/forum/index.php?topic=271.msg1557#msg1557 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu