”GARDIANUL DIGITAL” – viitorul apropiat prezis de IBM/ Ochelarii Google capabili de RECUNOASTERE FACIALA, LOCALIZARE si fotografii ascunse
Sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/12/20/gardianul-digital-viitorul-apropiat-prezis-de-ibm-ochelarii-google-capabili-de-recunoastere-faciala-localizare-si-fotografii-ascunse/
In viitorul apropiat vor exista masini care actioneaza la fel ca oamenii, medicii vor fi in masura sa trateze cancerul folosind ADN-ul, iar parolele vor disparea, prognozeaza expertii intehnologie de la IBM. Raportul clasifica predictiile in cinci categorii si prezice ca fiecare dintre ele se va implini pana in 2018, relateaza Daily Mail.
Astfel, IBM prezice ca in cinci ani sistemele de securitate electronica vor fi mult mai performante. Aceasta inseamna ca traditionalele parole vor disparea, iar dispozitivele utilizate vor fi in masura sa comunice intre ele, schimband date, informatii, miscari si comportamente ale celui care le utilizeaza.
Astfel, ele vor invata sa recunoasca datele fizice si comportamentale ale persoanei, incat vor sti exact cine e acea persoana fara sa fie nevoie sa se identifice.
Acest “gardian digital” va fi instruit sa se concentreze asupra unei persoane si sa invete modul in care ea se comporta, pentru a putea identifica orice activitate neobisnuita sau suspecta. Furtul de identitate se transforma, astfel, intr-o problema a trecutului.
O alta predictie a celor de la IBM sustine ca sala de clasa din viitor va fi capabila sa “culeaga” informatii despre fiecare elev in parte, pentru ca apoi sa-l poata ajuta pe parcursul educatiei sa stapaneasca abilitatile de care are nevoie pentru a-si indeplini obiectivele individuale.
Una dintre cele mai surprinzatoare predictii este aceea referitoare la cumparaturi. Comerciantii cu amanuntul vor fi in masura sa combine produse si servicii digitale cu magazine fizice, asta insemnand ca potentialii clienti pot din punct de vedere fizic sau virtual sa atinga si sa incerce hainele inainte de a le comanda, iar acestea vor ajunge in doar cateva minute.
In domeniul medical, progresele in cercetarea ADN-ului uman vor permite medicilor sa inteleaga cum o tumoare, de exemplu, va afecta in mod unic fiecare pacient. Analiza inteligenta va fi capabila sa ofere medicamente sau tratamente care pot rezolva cel mai bine tipurile particulare de cancer.
Predictia finala a celor de la IBM se refera la orase, care, dupa aprecierea lor, vor deveni mai inteligente.
Firma considera ca in cinci ani consiliile locale, dar si guvernele vor putea sa aiba informatii, in timp real, de la miliarde de evenimente care au loc intr-un oras. Calculatoarele vor invata sa inteleaga nevoile oamenilor, ce le place, ce fac ei si modul in care se deplaseaza, folosind aceste informatii pentru a ajuta la dezvoltarea rutelor de transport sau imbunatatirea scolilor, de exemplu.
La Chaos Communications Congress (CCC) din această lună, Stephen Balaban şi startup-ul său Lambda Labs vor prezenta o aplicaţie care recunoaşte feţele oamenilor. Utilizatorii vor putea stoca chipurilor celor pe care îi văd şi aplicaţia le va cataloga. Ţine însă cont şi de alte obiecte, cum ar fi numerele de înmatriculare. Forbes notează că aplicaţia se numeşte FaceRec şi este capabilă chiar să pună pe hartă fiecare utilizator, dat fiind că reţine şi datele de localizare.
Lambda Labs nu se opreşte însă, ci provoacă Google pe propriul teren. Va comercializa dispozitive similare Glass, dar la preţul de 255 de dolari, pe care le numeşte Lambda Hat. Cât priveşte aplicaţia, aceasta nu va fi disponibilă prin magazinul cu aplicaţii, nu va fi acceptată de către Google, iar cei care vor dori să o încerce vor trebui să şi-o instaleze prin metoda sideloading. Asta presupune că vor trebui să aibă cunoştinţe minime de hacking pe Android.
Balaban susţine că a făcut aplicaţia, deoarece se poate dovedi foarte utilă în viitor şi într-o formă sau alta va ajunge să fie folosită. „Pe măsură ce colectezi tot mai multe date în timp, poţi pune chiar întrebări ca: «Cine e persoana cu care am discutat în urmă cu o lună la restaurant?». Dă-i şi geolocalizare şi poţi descoperi toate pozele şi momentele înregistrate în acel loc“, a spus acesta.
Tehnologia asta este foarte utilă, fie că ai Alzheimer şi uiţi numele celor dragi, fie că eşti orb şi te foloseşti de aşa ceva pentru a recunoaşte oameni. E o chestiune importantă.Stephen BalabanCei împotriva recunoaşterii faciale sunt cei care se tem că asta ar putea distruge intimitatea oamenilor. În fapt, în luna mai, când Google a luat decizia de a interzice astfel de aplicaţii, opt membrii ai Congresului SUA au trimis companiei o scrisoare în care îşi exprimau îngrijorarea cu privire la violarea intimităţii utilizatorilor. Balaban este însă încrezător în această nişă. „Recunoaşterea facială va deveni mai bună, iar în curând vei putea să te uiţi la cineva pe care nu l-ai mai întâlnit niciodată şi să ştii deja ce aveţi în comun“, a afirmat el.
Google a confirmat o optiune interesanta (sau inspaimantatoare, depinde de ce parte a baricadei te afli) pentru Google Glass care permite utilizatorilor sa ia o fotografie cand “fac cu ochiul”. Desi facilitatea pare interesanta, sunt multe voci in piata care critica Google pentru ca ar putea incalca dreptul la viata privata.
Mai multe grupuri si-au exprimat deja ingrijorarea, cerand ca facilitatea sa fie scoasa; acestea spun ca oamenii nu vor putea stii daca sunt fotografiati in secret sau le sunt inregistrate miscarile de catre cei ce poarta Glass. Cel mai probabil, vocile acestor grupuri se vor face din ce in ce mai auzite.
In mai 2013, Congresul SUA a trimis o scrisoare sefului Google, Larry Page, cerandu-i acestuia informatii detaliate privind Google Glass si sistemele de privacy implementate in gadget.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu