Aspartamul = cancer?
Aspartamul este denumirea tehnică (produsul chimic) a produselor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer. În urma procesului de metabolizare în organism, Aspartamul se descompune în: fenilalanină (~50%), ; dicetopiperazină, acid aspartic (~40%) și metanol (~10%).
1. Cum ni se „vinde” cancerul la cutie pentru reducerea numărului populaţiei http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/serial-ni-vinde-cancerul-cutie-reducerea-numarului-populatiei-8_533bfa610d133766a86fa2b0/index.html
http://www.youtube.com/watch?v=kn5slnNB8h0
3. Fluoride, Aspartame and Population Control http://www.youtube.com/watch?v=Z7d6zXxN3Z4
- ASPARTAM, “DULCEA NENOROCIRE” – INDULCITORUL CANCERIGEN, MAI NOCIV SI DECAT ZAHARUL/ Ce să mancam ca sa prevenim cancerul si oboseala/ COLORANTUL CANCERIGEN RAMANE IN “COLA”/ Importanta micului dejun
- Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto…
- Financiarul: Documentarul “Dulcea nenorocire”: peste 6000 de produse conţin un îndulcitor care otrăveşte creierul
- Jurnalul: Gigantul Pepsi Cola întârzie să scoată din reţetă colorantul cu potenţial cancerigen. Ce a anunţat compania
- Hotnews: Utile: Cartofii prajiti sunt adevarate bombe alimentare: 3 motive importante pentru care ar trebui sa-i eviti; Ce risc teribil iti asumi daca sari peste micul dejun!; Unghiile iti “spun” cum stai cu sanatatea
- Prof. Gh. Mencinicopschi despre DIRECTIVA EUROPEANA CARE INTERZICE INDULCITORII din sucurile de fructe/ COCA-COLA SI PEPSI contin o substanta CANCERIGENA!
- CUM NE MAI IMBOLNAVESTE STILUL DE VIATA MODERN SI CU CE PUTEM CONTRACARA? SISTEMUL MEDICAL ROMANESC: LUMEA ORORILOR. Stiri si sfaturi utile pe teme de sanatate (5 martie 2011)
- COVRIGII calzi, GUMA de mestecat, CAFEAUA DECOFEINIZATA si POP CORN-ul de cinema – pericole pentru sanatate
- CAFEA CANCERIGENA? Prof. Mencinicopschi arata ca mult mai periculosi sunt cartofii prajiti si alte alimente care contin ACRILAMIDA (VIDEO)
- ATENTIE: Cerealele pentru copii duc la OBEZITATE
- LEACUL PENTRU CANCER, INTERZIS DE MAFIA INDUSTRIEI “BIG PHARMA”? De unde ne putem lua VITAMINA B17 (Amigdalina)?
- DR. PAVEL CHIRILA si altii la Sophia: NU HRANI CANCERUL! Informatii esentiale despre factorii declansatori si remedii! [VIDEO+REZUMAT]
- FACTORI DE RISC PENTRU CANCER PE CARE II STIM MAI PUTIN SAU DELOC (Stiri sanatate)
- Prof. Mencinicopschi (video) despre IMBOLNAVIREA “PROGRAMATA” PRIN ALIMENTATIE SI PRIN STILUL DE VIATA. Marketingul alimentar perverteste si ucide incet, dar sigur/ DE CE A EXPLODAT CANCERUL (de colon, de san, de col uterin) SI CUM SE POATE PR
- [...] ASPARTAM, “DULCEA NENOROCIRE” – INDULCITORUL CANCERIGEN, MAI NOCIV SI DECAT ZAHARUL/ Ce să ma… [...]
- pe 25 Jul 2013 la 03:28 # 2. Prof. Mencinicopschi (video) despre IMBOLNAVIREA “PROGRAMATA” PRIN ALIMENTATIE SI PRIN STILUL DE VIATA. Marketingul alimentar perverteste si ucide incet, dar sigur/ DE CE A EXPLODAT CANCERUL (de colon, de san, de col uterin) SI CUM SE POATE PR
- [...] ASPARTAM, “DULCEA NENOROCIRE” – INDULCITORUL CANCERIGEN, MAI NOCIV SI DECAT ZAHARUL/ Ce să ma… [...]
- pe 27 Sep 2013 la 17:51 # 3. DOCTOR MENCI – “VICTIMA COLATERALA” A RAZBUNARII LUI BASESCU PE DAN VOICULESCU? Profesorul Gheorghe Mencinicopschi condamnat la 6 ani de inchisoare, in prima instanta! (VIDEO) - Recomandari
- […] Importanta micului dejun. Gh. Mencinicopschi la Realitatea TV despre ALIMENTATIA SANATOASA si organi… […]
- pe 28 Sep 2013 la 17:21 # 4. Prof. Gheorghe Mencinicopschi la Manastirea Antim despre SANATATE SI BOALA (audio, 2010)/ IN APARAREA DOCTORULUI MENCINICOPSCHI/ Emisiunea “Profesionistii” cu Eugenia Voda (VIDEO, 2008) - Recomandari
- […] Importanta micului dejun. Gh. Mencinicopschi la Realitatea TV despre ALIMENTATIA SANATOASA si organi… […]
Enciclopedia alimentară - ASPARTAM
| ||||
Aspartamul este o substanţă artificială, folosită ca aditiv alimentar ["E"] (îndulcitor), purtând simbolul E 951. |
||||
Aspartamul a fost descoperit din întâmplare de către
chimistul James Schlatter, în 1965. Schlatter a sintetizat aspartamul,
ca substanţă intermediară (dipeptid), în timp ce încerca să obţină un
tetrapeptid, potenţial util în vindecarea ulcerului.
Aspartamul a fost testat şi apoi admis limitat în industria alimentară americană, în 1975, iar în cea europeană, în 1980. Abia în 1996 FDA (Food and Drug Administration) aprobă utilizarea largă a aspartamului în industria alimentară şi farmaceutică din SUA. În scurta sa istorie, substanţa proteică sintetică cu gust dulce numită aspartam, a făcut obiectul a nenumărate studii şi cercetări, cu rezultate diverse, uneori opuse, devenind astăzi poate, cel mai controversat compus alimentar. |
||||
Aspartamul este un dipeptid obţinut pe cale sintetică din doi aminoacizi; acidul aspartic şi fenilalanina cel din urmă sub formă de ester metilic (ester metil fenillalanina) [mai multe despre structura chimică a aspartamului şi metodele de obţinere].
|
||||
Deşi este o substanţă pur sintetică (100% artificială),
aspartamul este compus din formele levogire (L), deci naturale sau
similar naturale, ale aminoacizilor constituenţi (α - L fenilalanina, α
- L acid aspartic). Atât acidul aspartic, cât şi fenilalanina prezintă
forme dextrogire (D), însă ele s-au obţinut doar pe cale chimică ,de
către om.
|
||||
Ca edulcorant (îndulcitor), aspartamul prezintă următoarele proprietăţi:
- este hipocaloric, dar nu lipsit de calorii, - este, în stare pură, de 190 de ori mai dulce ca zahărul (zaharoza) sau decât glucoza, - prezintă gust şi aromă foarte apropiate de cele ale zahărului, dar acestea sunt prea remanente (senzaţia de dulce persistă şi după ingerare), - eliberează, mai ales în lichide (băuturi răcoritoare), dar şi în corpul uman în timpul metabolizării, metanol (alcool metilic) - compus extrem de toxic, - în alimente se hidrolizează cu timpul, mai ales la cald, pierzându-şi gustul dulce şi generând alcool metilic, fenilalanină şi metanol şi mai apoi produşi avansaţi ai descompunerii (dicetopiperazine - DKP), - prezintă maximum de stabilitate la un pH=4,2. - la un pH prea acid (2-3), specific unor sucuri industriale de fructe şi a băuturilor de tip Cola, molecula de aspartam se descompune, - este puţin solubil în apă (10g/l la 20oC ). |
||||
Aspartamul nu se adaugă produselor care necesită prelucrare
prin încălzire şi nici băuturilor cu o reacţie prea acidă.
Aspartamul se comercialiizează ca atare, ca edulcorant de masă (NutraSweet, Equal, etc.), înlocuind zahărul sau se foloseşte pentru îndulcirea unor produse alimentare. În produsele industriei alimentare, aspartamul se regăseşte în unele sortimente de: - băuturi răcoritoare (light), - bere fără alcool, - supe, mâncăruri şi condimente instant, - cereale pentru micul dejun, - bomboane şi gumă de mestecat de tip "sugar free", - cafea de tip instant cu gust dulce, - produse lactate dulci, - îngheţată, - deserturi pe bază de gelatină sau pectină (jeleuri, rahat, budinci, etc.), Aspartamul se foloseşte uneori împreună cu alţi îndulcitori (acesulfam de potasiu - E950, zaharina - E954) din 2 motive: - în combinaţie puterea edulcorantă creşte semnificativ, - aspartamul maschează gustul chimic, metalic al îndulcitorilor însoţitori. |
||||
Aspartamul se regăseşte în unele produse farmaceutice şi suplimente alimentare.
În diabetul zaharat, aspartamul poate înlocui, ca îndulcitor, zaharina. |
||||
|
||||
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu