marți, 22 ianuarie 2013

CU/FARA telefon mobil? La elevi/adolescenti . . .

Alo, alo, sunt eu… Chimio (CU/FARA telefon mobil?!?)

                Este îngrijorător faptul că numeroşi părinţi le pun la ureche copiilor mici telefoanele sau le cumpără telefoane mobile.
               Recent, am decis să nu mai vorbesc la telefonul mobil decât după ce îmi voi achiziţiona un headseat. Am constatat, că după ce aveam conversaţii prelungi, acuzam o durere surdă la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare. Nu am documentat ştiinţific posibila legătură dintre radiaţiile emise de telefonul mobil şi aceste dureri. Ce aveam să aflu, în momentul când prietenii m-au văzut utilizând căşti şi fir la telefon, era că mulţi dintre ei acuzaseră aceleaşi simptome…
sfatulparintilor.ro - Află ce efecte nefaste poate avea telefonul mobil asupra ta              Este îngrijorător faptul că numeroşi părinţi le pun la ureche copiilor mici telefoanele sau le cumpără telefoane mobile. La prima conferinţă internaţională despre relaţia dintre telefonia mobilă şi sănătate, cercetătorul suedez Lennart Hardell a declarat că la persoanele care au început să folosească „celularul” înaintea vârstei de 20 de ani s-a constatat o creştere a frecvenţei tumorilor cerebrale. S-a discutat la acea manifestare ştiinţifică despre riscurile la care sunt supuşi copiii care locuiesc în apartamente în care există telefoane mobile şi sisteme wireless.        
              „Pe mulţi bolnavi de cancer boala aceasta i-a dus în rai”, spunea părintele Paisie Aghioritul. Părinţilor acestor copii, care nu desluşesc sau refuză să înţeleagă mesajele acestora, le amintim că „Toţi copiii tăi vor fi ucenici ai Domnului şi se vor bucura de mare fericire” (Isaia 54, 13).

Mai multe studii in domeniu arata ca telefoanele mobile si alte dispozitive asemenatoare fara fir pun in pericol sanatatea creierului nostru. Specialistii recomanda ca aceste aparate sa fie folosite cu precautie mai ales de catre copii si adolescenti.


              Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, exista o legatura intre utilizarea telefonului mobil si o proteina din lichidul cefalorahidian care protejeaza creierul de influentele externe. Folosirea intensa a dispozitivelor wireless tinde sa creasca nivelul acestei proteine, denumita transtiretina, in sange. "Copiii sunt mai sensibili decat adultii la radiatiile produse de telefoanele wireless", a declarat Fredrik Soderqvist, unul dintre cercetatori.

            Celularul - responsabil de durerile de cap la copii

            Studiul suedez s-a concentrat si pe simptomele asociate folosirii telefonului mobil de catre copii si adolescenti. S-a constatat ca acesta poate produce dureri de cap, tulburari astmatice si probleme de concentrare. Totusi, specialistii sunt de parere ca aceste tulburari pot avea si alte cauze, de aceea este necesara desfasurarea unor studii ample pe acest subiect. Pana cand noi date stiintifice vor arata cu certitudine efectele telefoanelor mobile asupra sanatatii, este nevoie sa luam cateva masuri de precautie, recomanda cercetatorii. De exemplu, doar 2% dintre copii si adolescenti folosesc castile cand vorbesc la mobil. Potrivit specialistilor suedezi, nu s-au studiat indeajuns efectele expunerii pe termen lung la undele electromagnetice. Deocamdata s-a luat in considerare doar efectul de incalzire produs de telefoane, asa-numitul "efect termic". Dar mai poate fi vorba si de alti factori, dincolo de acest efect, care vor fi stabiliti dupa mai multi ani de cercetari.
            Folosirea telefonului mobil creste riscul tumorilor la creier

            Alte
studii desfasurate in ultimii ani arata ca persoanele care au folosit telefoanele mobile timp de peste 10 ani prezinta un risc crescut de a dezvolta diverse tumori la nivelul creierului. Una dintre cercetari arata ca foarte multe persoane risca sa dezvolte gliom, cel mai comun tip de cancer la creier, iar un studiu efectuat de specialisti americani si coreeni a demonstrat ca utilizarea mobilului creste riscul aparitiei tumorilor cerebrale cu 25%.
           Specialistii se tem ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot avea efecte grave asupra sanatatii oamenilor. De cealalta parte, reprezentantii companiilor de telefonie mobila spun ca produsele lor sunt sigure si ca nu reprezinta un pericol. Totusi, multi medici sunt ingrijorati in special pentru sanatatea tinerilor care sunt cei mai vulnerabili si care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta tumori la creier si alte tipuri de cancer la cap si la gat. "Telefoanele mobile au fost create pentru a fi folosite in transmiterea de mesaje scurte", a declarat prof. Shakeel Saeed de la University College din Londra. "Tinerii insa nu tin cont de acest lucru si isi petrec mult timp cu telefonul la ureche", a continuat specialistul.
           Radiatiile emise de telefoane sunt absorbite cu mai multa usurinta de organismul tinerilor si provoaca deteriorarea celulelor. De aceea aceasta categorie de persoane este mai expusa riscului de imbolnavire.
           Potrivit FDA (Food and Drug Administration), "nu exista dovezi clare ca folosirea telefoanelor mobile cauzeaza probleme de sanatate. De asemenea, nu s-a demonstrat ca telefoanele sunt absolut sigure pentru sanatatea utilizatorilor".

           Specialistii recomanda: stai mai putin cu telefonul la ureche

           Cu ceva timp in urma,
dr. Ronald Herberman, directorul Institutului de Cancer din cadrul Universitatii din Pittsburgh, a tinut prima pagina a ziarelor cand si-a sfatuit personalul sa limiteze convorbirile telefonice pentru ca altfel risca sa dezvolte cancer. Copiii ar trebui sa foloseasca telefoanele doar in situatii de urgenta deoarece creierul lor este in crestere, a mai declarat specialistul la momentul respectiv. Aceasta a fost prima avertizare care a venit din partea reprezentantului unei institutii academice de prestigiu.
           Cu toate ca telefonul mobil este nociv pentru sanatate, asta nu inseamna ca trebuie sa devenii paranoic/a si sa renunti definitiv la el, mai spun specialistii. Este bine sa stabilesti niste limite si sa respecti cateva recomandari simple:
  • tine telefonul departe de cap. Atunci cand vorbesti, foloseste de fiecare data difuzorul sau castile;
  • limiteaza-te la convorbiri scurte. Nu mai sta ore intregi cu mobilul la ureche si foloseste telefonul fix de cate ori poti;
  • stabileste limite si in ceea ce priveste utilizarea telefonului de catre copilul tau. Nu-i cumpara acestuia mobil inca de cand a inceput sa vorbeasca si explica-i pe intelesul lui ca telefonul mobil nu este un accesoriu indispensabil la varstele fragede.

Află ce efecte nefaste poate avea telefonul mobil asupra ta



            Oamenii de ştiinţă continuă cercetările pe marginea efectelor pe care telefonul mobil le poate avea asupra utilizatorilor. Cercetări efectuate în aproximativ 15 ţări au arătat că folosirea excesivă a telefonului mobil poate creşte riscul de cancer. Riscul există chiar şi dacă mobilul este folosit doar 15 minute în fiecare zi.
            Potrivit lui Elizabeth Cadis, coordonatoarea unui studiu realizat anul trecut, cei care au vorbit la telefon peste 15 minute zilnic, timp de 15 ani, au un risc de 72 de ori mai ridicat de a face cancer, comparativ cu cei care nu utilizează telefonul mobil.  „Cea mai mare problemă este că vom vedea adevăratele consecinţele abia peste câţiva ani, după zeci de ani de utilizare a telefoanelor mobile!”, a declarat, la rândul său, dr. Keith Black, şeful secţiei Neurologie de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

 Telefonul mobil coace creierul precum cuptorul cu microunde”

           Specialiştii de la Agenţia Internaţională de Cercetări în domeniul Cancerului au făcut în 2011 câteva măsurători pentru a determina volumul de radiaţii de telefonul mobil. Radiaţiile solare, de exemplu au volumul 55; razele X sau razele gama emit ratiaţii ionizante, cu volum 75-78. În volumul 80 se înscriu radiaţiile non-ionizante emise de câmpuri electromagnetice de frecvenţă redusă. În acestă categorie se înscriu telefoanele mobile, ca şi cuptoarele cu microunde. „În termeni simplişti, ce fac microundele mâncărurilor din cuptor, asta face şi telefonul mobil creierului. Îl coace. Cum telefonul mobil este ţinut la ureche, pot fi afectate funcţiile cognitive şi de memorie ale creierului, lobii temporali ai creierului fiind în apropierea zonei urechii”, explică dr. Black. Cu alte cuvinte, pe lângă riscul de a dezvolta tumori canceroase, mai există şi riscul afectării capacităţilor cognitive şi de memorie.
         Pericolul este cu atât mai mare la copii, întrucât craniul lor este mai subţire, deci radiaţiile pot pătrunde mai uşor. În plus celulele se divid mai repede, iar impactul radiaţiilor poate fi mult mai mare”, a adăugat dr. Black.

 Telefonul mobil, la fel de riscant ca fumatul şi asbestul

         La rândul lor, Agenţia Europeană de Mediu, avertizează, în urma efectuării mai multor studii, că telefonul mobil poate fi introdus în categoria de risc asupra sănătăţii populaţiei, aşa cum sunt fumatul, asbestul şi benzina cu plumb. Mai mult, în cadrul instituţiei s-a trimis un memo către toţi angajaţii pentru a reduce utilizarea telefonului mobil. “Dezvoltarea cancerului, în special cel la nivel cerebral – ia ceva vreme. Este o idee bună să avertizezi oamenii asupra pericolului expunerii pe termen lung la radiaţiile emise de telefonul mobil”, a declarat dr. Henry Lai, profesor-cercetător în bioinginerie la Universitatea din Washington.
        Potrivit datelor unui studiu realizat în 2010, persoanele analizate, utilizatoare de telefon mobil în ultimii 10 ani şi chiar mai mult, şi-au dublat riscul de a dezvolta ceea ce poartă denumirea de gliom – varietate de tumoare a sistemului nervos central (encefal sau măduva spinării), dezvoltată pe seama celulelor gliale (celule care asigură protecţia şi nutriţia celulelor nervoase). Gliomul se grupează în diferite tipuri de tumori cerebrale, benigne (astrocitom, oligodendrogliom) sau maligne (gliobastom).
        Un alt studiu realizat de Institutul American pentru Sănătate relevă faptul că după o utilizare de 50 de minute a telefonului mobil se remarcă o creştere a activităţii creierului, dar nu s-a descoperit legătura directă dintre radiaţiile telefonului mobil şi stimularea activităţii cerebrale.
        Reprezentanţii companiilor de telefonie nu sunt convinşi de aceste studii şi susţin că registrele din spitale în ceea ce priveşte cancerul nu arată nici o legătură clară apărută de-a lungul timpului între această boală incurabilă şi utilizarea telefonului mobil.
         Cu toate acestea, unii producători de telefoane mobile avertizează în cartea tehnică a aparatului despre utilizarea frecventă a telefonului mobil. Unii producători recomandă ţinerea aparatului la cel puţin 15 mm de corp, în timp ce alţii la 25 mm. De asemenea ei mai recomandă utilizarea sistemelor handsfree, precum şi apelarea la SMS în locul convorbirilor.
          Totodată este de evitat utilizarea telefoanelor mobile în zone fără acoperire sau cu semnal slab, lifturi etc. deoarece lipsa semnalului atrage după sine producerea mai multor radiaţii în încercarea telefonului de a capta semnalul. (Sursa CNN.com)



 "Cine are urechi de auzit să audă." (Matei XIII, 9)
"...văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg."(Matei XIII, 13)
""Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea". "(Matei XIII, 14)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu